Gotowanie według założeń nowoczesnej kuchni francuskiej metodą sous vide to trend, który z eleganckich restauracji coraz bardziej przenosi się pod strzechy. Dowiedz się, dlaczego warto przyjrzeć się bliżej metodzie sous vide.

Sous vide — co to jest?

Technologia nieustannie wpływa na to, w jaki sposób przyrządzamy posiłki. Różnych sprzętów i gadżetów do gotowania jest coraz więcej i spora część z nich znacznie ułatwia codzienne życie. Trudno dziś wyobrazić sobie dom, w którym nie ma kuchenki mikrofalowej, piekarnika czy tostera. Jednak gdy pojawia się temat sous vide, nie każdy wie, o co chodzi.

Odpowiadając na pytanie „sous vide co to?” trzeba powiedzieć, że jest to technika gotowania wywodząca się z Francji i dosłownie oznacza „pod próżnią”. Mięso, rybę, warzywa czy inne składniki zamyka się w specjalnej, próżniowej torebce i gotuje w wodzie w niskiej temperaturze. Sous vide powstało we Francji w latach 60 XX wieku, a dziś jest to praktycznie podstawowa metoda przyrządzania dań w większości dobrych restauracji.

Zalety gotowania sous vide

Sous vide powinno zainteresować każdego, kto interesuje się kulinariami i zwraca uwagę nie tylko na smak potraw, ale także na zdrowe wartości odżywcze przyrządzanych dań. Nic dziwnego, że kobiety na całym świecie pokochały gotowanie próżniowe sous vide. Ta metoda sprawia, że praktycznie nie dochodzi do utraty witamin i wartości odżywczych. Wszystko dzięki niskiej temperaturze i wykorzystaniu naturalnych praw fizyki związanych z obróbką termiczną mięsa i warzyw w próżni, czyli bez dodatku tlenu.

zgrzewarka-do-folii

Brzmi to wszystko na pierwszy rzut oka dość skomplikowanie, ale samo gotowanie metodą sous vide jest niezwykle proste, choć trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt: potrzebny będzie cyrkulator sous vide lub multicooker z taką funkcją, specjalne worki do pakowania próżniowego i gotowania, zgrzewarka do folii i pakowania.

Przygotuj zdrowe i smaczne posiłki

Potrawy przygotowane metodą sous vide mają doskonale wyrazisty smak, nie potrzeba tu za bardzo przypraw ani tłuszczów, bo cały aromat dania zostaje zamknięty w gotowanym mięsie czy warzywach. Przyrządzane w ten sposób dania można długo przechowywać pod warunkiem nieotwierania woreczka. Mięso nie zmniejsza objętości tak jak podczas pieczenia czy smażenia. Gotowanie próżniowe jest też bardzo higieniczne i wygodne. Nie trzeba stać cały czas i mieszać jak przy gotowaniu w garnku czy smażeniu na patelni, nie ma zapachu unoszącego się po całej kuchni, ani konieczności mycia tłustych czy zabrudzonych powierzchni, wystarczy wyrzucić woreczek z gotowania do kosza.

Niezbędny sprzęt i akcesoria do sous vide

Żeby zacząć gotować próżniowo metodą sous vide potrzebujesz trzech rzeczy: cyrkulatora, woreczków próżniowych do gotowania oraz zgrzewarki do nich. Wszystkie te rzeczy można kupić w jednym miejscu w sklepie elektronicznym Komputronik, co jest bardzo wygodne i pozwala zaoszczędzić czas.

Cyrkulator to urządzenie służące do ustawiania pożądanej temperatury i nagrzewania wody. Jego największą zaletą jest to, że pozwala na utrzymanie stałej i optymalnej temperatury dla danej potrawy czy rodzaju mięsa, więc nie musisz cały czas stać w kuchni. Jest to niewielkie urządzenie, które mocuje się do zwykłego garnka.

gotowanie

Potrzebne będą też woreczki do gotowania próżniowego, w których umieszcza się mięso, warzywa czy składniki marynaty. Są wykonane ze specjalnego tworzywa sztucznego, które jest bezpieczne w kontakcie z żywnością i temperaturą. Ostatnia potrzebna do gotowania rzecz to zgrzewarka próżniowa, która pozbywa się powietrza i zamyka woreczek. Dzięki temu można przyrządzać pyszne i aromatyczne potrawy w zdrowy i efektywny sposób.

Jak widać, gotowanie sous vide ma wiele zalet i jest stosunkowo proste, choć na początku trzeba kupić odpowiednie wyposażenie. Warto przetestować tę metodę, jeśli lubisz gotować i ważny jest dla ciebie nie tylko smak potraw, ale także wartości odżywcze i witaminy

 

Artykuł sponsorowany